Konut Krizine Derinlemesine Bir Bakış: Son Yıllarda Kira Artışlarının Gelirlere Oranı Nasıl Değişti?
Türkiye’de son 2 yıldır konut kelimesi kullanılırken ‘kriz’ kelimesini kullanmak kural haline geldi. Büyük şehirlerde başlayan sorun büyüdü ve ülkeyi kasıp kavurdu. Enflasyonun yanı sıra sektörel iç dinamiklerin de etkisiyle konut fiyatlarında yaşanan artış kiraları da yükseltti. Bu artış küçük şehirlerde taban fiyat artışıyla orantılı olurken fazla hissedilmezken büyük şehirlerde adeta konut sorunu yarattı. Şehir plancısı Buğra Gökçe artışın ne kadar yüksek olduğunu gösterdi.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir plancısı Dr. Buğra Gökçe, paylaştığı derlemelerde kira artışlarının gerçekliğini grafik ve rakamlarla ortaya koydu.
“Türkiye’de 2019 Nisan ayında kira bedeli ortalama fiyatın sadece yüzde 27’si iken bugün yüzde 45’e ulaştı.”
Büyükşehirlerdeki tablo Türkiye ortalamasından çok farklı” dedi.
“Örneğin Antalya ve İstanbul’da ortalama kira bedeli taban fiyatın 1,5 katı. Muğla’da kira bedeli asgari ücretin 2,5 katına çıktı. 30 büyükşehirde ortalama kira bedeli asgari ücretin yüzde 79’unu geçiyor” .”
“Sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı ilk 10 ilde kira fiyatlarındaki artış Türkiye ortalamasının üzerinde. Kira fiyatları yüzde 702 arttı.”
“Konut krizi sanıldığından daha derin.” Gökçe, “Özellikle Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyük şehirde ücretlilerin gelirlerinin değerli bir kısmı konut kiralamaya gidiyor. Sözlerini kullanıyor ve devam ediyor.
Gökçe’nin paylaşımlarına gelen yorumlar da ağır geldi.
Konut krizindeki sorunlardan hükümeti sorumlu tutanlar varken,
Gelişmiş ülkelerde ciddi boyutlara ulaştığı bilinen evsizlik sorununa da gönderme yapıldı.
Nedenleri sorgulanırken,
Ev sahipleri de kiracılar kadar sıkıntılıydı. Ama telaffuzları zordu.
?
?
Sizce bir konut, konut veya kira krizimiz var mı?
Bu artışlar gerçek mi yoksa fırsatçı mı?
Yorumlarda buluşalım.