Ek Kota Tercihleri Farklı Şekilde Yapılmaktadır
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından paylaşılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih takvimine göre, 12 Eylül’de başlayan ek tercih süreci 17 Eylül 2023 saat 23.59’da sona erecek. Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, ek yerleştirmede ilk yerleştirmeden farklı olarak puanın dikkate alınması gerektiğini söyledi., “Çünkü sistem kendi puanımıza eşit veya daha düşük yerleri seçmemize olanak tanıyabiliyor. Bu nedenle seçeceğimiz yerlerin puanlarımıza eşit olması gerekiyor.” O uyardı.
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Müdürü Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, adayların Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih takvimine göre ek tercih yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarı ve hatırlatmalarda bulundu.
Herhangi bir programa yerleştirilen adaylar ek yerleştirmeden faydalanamaz!
Ertuğrul Tut, ilk yerleştirmede öğrencilere, “Mesleki gruplarınızı belirleyin, ardından üniversiteyi seçin.” Teklif sunduklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Aday arkadaşlarım istedikleri mesleklerden bazılarını ilk tercih listelerinde yer almamış olabilirler. Bunları kılavuzda aramaları gerekir. Bu meslek grupları kaç puan aldı? Bizim puanımıza eşit mi değil mi? Elbette bunlar değerlidir, dolayısıyla bunlara bakmamız lazım. Buna bakarak istedikleri ve arzu ettikleri meslekleri listelerine ekleyebilir ve tercihlerini ifade edebilirler. Adaylar için böyle bir fırsat yaratabilir ama tabi ki bu yerleşik aday için geçerli değil. Bu soru bize çok sık geliyor. “Rastgele programa yerleştirilen bu adayın kayıt yaptırıp yaptırmamasına bakılmaksızın hiçbir değeri yoktur, bu aday ek yerleştirmeden yararlanamaz.”
Ek yerleştirme tercihleri puanlara göre yapılmalıdır!
Eğitim Uzmanı Tut da adayların bu dönemde nelere dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“İlk sıradaki sıralamalara bakıyorduk, listeye kendi sıralamamızdan daha iyi olanlarla başlayıp, kendi sıralamamızdan daha düşük olanlarla listeyi kapattık. Ancak ek yerleştirme ile bu mümkün değildir. Skora bakıyoruz. Çünkü sistem sadece kendi puanımıza eşit veya daha düşük olan yerleri seçmemize izin verebiliyor. Dolayısıyla seçeceğimiz yerler puanlarımıza eşit olacaktır. Yani bir bölümün veya programın taban puanı varsa ya ondalık kısım dahil puanımıza eşit olmalı ya da puanımızdan düşük olmalıdır. Dikkat etmemiz gereken en önemli hususlardan biri bu. Bunun dışında, sırf mezun olmamak için tercih ettiğiniz ve bu bölümü okursanız sonradan pişman olacağınızı söylemek yerine, ilk yerleştirmede olduğu gibi istemediğiniz bir programda kalmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.”
Tercih kılavuzunda değişiklik yok!
Tercih kılavuzunda geçen yıla göre bir değişiklik olmadığını vurgulayan Tut, şöyle konuştu:
“Yine aynı kurallar devam ediyor. Buradaki tek değişiklik şu: Aslında daha önceki yıllarda olmayan bir şey, buna değişiklik diyemeyiz. Önceki yıllardan farklı olarak şehit yakınları için bir kotamız var, depremzedeler için bir kotamız var, 34 yaş üstü kadın için de bir kotamız var. İlk kurulumda da bu vardı. Genellikle bu programlara bir kontenjan ayrılır, ancak bazı programlarda iki kontenjan ayrılır. Bu niteliklere sahip aday varsa ve iki kontenjan varsa o puan kriteri burada da geçerlidir. Bir aday yerleştirildi, bir kontenjan kaldı. Birinci sıraya yerleşen adayın puanına eşit veya daha iyi olmalıdır. Skorun oluştuğu yerlerde dikkat etmemiz gereken en önemli unsur skorumuzun gol olması veya skorumuzdan düşük olması olacaktır. “Yüksek bir yere yazamayız.”
Mezun olmayı düşünenlere öneriler
Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, mezun olmayı düşünenlere şu önerilerde bulundu:
“Öncelikle geçen yılı analiz etmeleri gerekiyor. Bu en değerli şeylerden biridir. Nerede hata yaptım? Nerede yanlış yaptım veya nerede eksikliklerim vardı? Bunların analiz edilmesi gerekiyor ve biz her zaman şunu söylüyoruz, adayın kendini tanımlaması gerekiyor. Bu tanımdan ve geçen yıl yaptığı hatalardan ders alarak başlaması gerekiyor. Amacın açık olması gerekir. Listemde hangi meslek ya da meslekler olacak, bu mesleklere ulaşmak için ne kadar net yapmam gerekiyor, hangi branşlar için ne kadar net yapmam gerekiyor, bunun ortaya çıkarılması gerekiyor. Dolayısıyla amaç bellidir. Çalışmalar bu amaca yönelik olduğunda aslında gelecek yıl yapılacak sınava bir yıldan az bir süre kaldı. Dolayısıyla burada amacına ulaşması çok daha mümkün ve mümkün gibi görünebilir. Dolayısıyla aynı hataları tekrarlamak ve farklı sonuçlar beklemek ne yazık ki hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Bu nedenle size önereceğim en önemli şey, başta da söylediğim gibi, amaç belli, çabalarınızı bu yöne yönlendirin.”
Kariyer testini çözerek içgörü kazanabilirler.
Henüz amacını belirleyemeyen ve kafası karışık olan adaylara seslenen Tut, “Konuşmada istediğim kısımlar var, eşit ağırlıkta mı? sözlü? Aday arkadaşlarım arasında kafa karışıklığı olabilir. Burada yapmamız gereken en iyi şey elbette yüzde 100 doğru olmamasıdır. Kendimizi tanımak çok önemli ama adaylarımıza yol göstermek ve ışık tutmak adına meslek sınavını çözebilirler. İş sınavına girerek fikir sahibi olabilirler ve en azından kafa karışıklıkları bir nebze olsun ortadan kalkabilir. Bu şekilde ilgilendikleri veya ilgilendikleri meslek gruplarından elemeler yapabilirler. Çemberi biraz daha daraltabilirler, o da buna katkı sağlar ama dediğim gibi işin yüzde 50’si buysa, Yüzde 50’si kişinin kendisini tanıyor olacak.” sözlerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı