Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşı ile görüşecek
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile NATO üyelik krizine ilişkin olarak görüşeceğini duyurdu.
İsveç ulusal yayın kuruluşu SVT’ye konuşan Billström, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tebrik etmek için temasa geçtiği Çavuşoğlu’nun çok yakında kendisine dönerek NATO konusunu görüşmek üzere bir araya gelebileceklerini teyit ettiğini söyledi.
Reuters, görüşmenin Perşembe günü Norveç’in başkenti Oslo’da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda gerçekleşeceğini bildirdi.
İsveç’in sancılı katılım süreci
Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından onlarca yıllık askeri tarafsızlık ilkesini terk ederek Mayıs 2022’de NATO’ya katılmak için ortak başvuruda bulundu. Finlandiya ve İsveç’in üye olabilmesi için NATO bünyesinde 30 ülkenin onayı gerekiyor.
Türkiye ve Macaristan dışındaki NATO üyeleri, İsveç’in üyeliği için meclis onayı verdi. Türkiye, İsveç’in üyeliğini onaylamak için Stockholm’den terör örgütleriyle mücadelede daha somut adımlar beklediğini belirtiyor. Macar hükümeti ise İsveç makamlarının Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın politikalarına yönelik eleştirilerinden rahatsız.
Billström geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, üyelik sorununun 11-12 Temmuz’da Litvanya’da yapılacak NATO Başkanlar Zirvesi’nde çözüleceğine inandığını söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı, Türkiye parlamentosunun seçimlerden sonra onay sürecini başlatmasını umduğunu söyledi.
Biden ve Stoltenberg’in açıklamaları
Reuters’in haberine göre ABD (ABD) Lideri Joe Biden’ın Erdoğan’ı tebrik ederken NATO vurgusu yapması, Washington’un Ankara ile ilişkilerindeki önceliklerinden birinin Litvanya’daki zirveye kadar İsveç’in ittifaka katılması olduğuna işaret ediyor. Biden, Twitter’daki tebrik mesajında, “NATO müttefikleri olarak, ikili meseleler ve ortak küresel sorunlar üzerinde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum.” dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter’da paylaştığı tweet ile Erdoğan’ı tebrik ederek, “Birlikte çalışmaya devam etmeyi ve Temmuz’daki NATO Zirvesi’ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”
Türkiye ve Macaristan, Finlandiya’nın NATO üyeliğine uzun süredir itiraz ediyorlardı, ancak Finlandiya, Ankara ve Budapeşte’nin itirazlarını geri çekmesinin ardından geçen ay NATO’ya katıldı.
DW,rtr / CO,ET
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?