Almanya’da yeni vatandaşlık yasası: ‘Yıllardır verdiğimiz mücadelenin sonucu’
Yunus Ülger
ALMANYA– Almanya’da uzun süredir tartışılan yeni vatandaşlık yasası, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon partilerinin oylarıyla dün Federal Meclis’te yasalaştı. .
Beklendiği gibi Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve faşist Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) ret oyu verirken, Sol Parti (Die Linke) çekimser kaldı. CDU/CSU ve AfD yeni yasanın göçmenlerin uyumunu engelleyeceğini iddia ederken, göçmen örgütleri özellikle yasanın çifte vatandaşlık haklarına ilişkin düzenlemesini büyük bir fayda olarak nitelendirdi.
SOFUOĞLU: ÇİFTE VATANDAŞLIK BÜYÜK BİR BAŞARIDIR
Alman Türk Topluluğu Eşbaşkanı Gökay Sofuoğlu, yeni maddeyi bazı eksikliklerine rağmen vatandaşlık alanında değerli bir değişiklik olarak nitelendirdi. Sofuoğlu, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, kan bağına dayalı vatandaşlıktan, insanların yaşam merkezlerine dayalı vatandaşlık anlayışına geçiş yaşandığını söyledi. Özellikle çifte vatandaşlık hakkının büyük bir başarı olduğunu belirten Sofuoğlu, bu hakkın yıllar süren çalışmalar sonucunda elde edildiğini kaydederek, bu alanda çalışanlara teşekkür etti.
Yazıda gördüğü eksikliklere ilişkin Sofuoğlu şunları söyledi: “İşsizlerin çocuklarına tek başına bakmaları, engellilerin vatandaş olmaları zorlaşmış gibi görünüyor. Bu kapsamda kendi kusurları dışında işsiz kalanlar için idari uygulamalarda düzeltmeler yapılacağı belirtiliyor. Ayrıca kadın-erkek eşitliği gibi bir konunun sadece Müslüman erkeklerin kadınlara el vermemesine indirgenmesi de yanlıştır. Ancak elbette bunu Alman vatandaşlığını reddetmek için kullanmak zor. Ayrıca Ortodoks Yahudiler kadınların evlenmesine izin vermiyor. “Uygulamada geçersiz bir ilişkidir.”
ZEYBEK: ARTIK HEM ALMANIM HEM TÜRKÜM
Yeşiller Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eşbaşkanı Yazgülü Zeybek de yeni vatandaşlık yasasını vatandaşlık anlayışında önemli bir değişiklik olarak değerlendirdi. Ailesi Almanya’ya siyasi mülteci olarak gelen Zeybek, X sosyal platformunda yaptığı açıklamada, “Doğduğumda ne Alman ne de Türk’tüm. Artık hem Alman’ım hem Türk’üm.” Hem burayı çekici hale getirdiğini hem de yıllardır burada yaşayan ve çalışan göçmenlere buraya ait olma duygusu kazandırdığını belirtti.
‘ALMAN VATANDAŞLIĞI HİÇBİR MASRAF OLMADAN VERİLİR’
CDU/CSU ve faşist AfD, yasanın görüşüldüğü Federal Meclis oturumunda yeni vatandaşlık maddesine yönelik eleştirilerini yineledi. AfD Milletvekili Christian Wirth, yeni yasanın Alman vatandaşlığı hakkını ‘jet hızıyla’ getirdiğini iddia ederek, “Değerli Alman vatandaşlığının çok düşük bir maliyetle verildiği” görüşünü öne sürdü. CDU’nun iç politika sözcüsü Alexander Thorn da vatandaşlık süresinin kısaltılmasını eleştirerek, yasanın uyum sürecinin başında vatandaşlık hakkını verdiğini belirtti. Vatandaşlık koşullarının büyük ölçüde hafifletildiğini belirten Thorn, bunun göçmenlerin uyum sağlamasını zorlaştıracağını iddia etti. Çifte vatandaşlık hakkının çok yanlış bir adım olduğunu belirten siyasetçi, göçmenlerin kendi ülkelerindeki siyasi çatışmaları Almanya’ya taşıyacakları görüşünü savundu.
RADİKAL DEĞİŞİM: AZALTILMIŞ SÜRE VE ÇİFTE VATANDAŞLIK
Yeni yasa, daha önce vatandaşlık için 8 yıl olan Almanya’da yaşama süresini 5 yıla indiriyor. Çok iyi uyum sağlayanlar için bu süre 3 yıla kadar indirilebilir. Bir diğer radikal değişiklik ise genel olarak çifte vatandaşlık hakkının getirilmesidir. Şu ana kadar bu hak Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına ve az sayıda ülkenin vatandaşlarına sağlanıyordu. Ayrıca ebeveynleri en az 5 yıldır Almanya’da yaşayan çocuklar da doğdukları andan itibaren Alman vatandaşlığına hak kazanacak. Yeni yasa, istisnai durumlar dışında yalnızca kendi geçimini sağlayan, ülkenin demokratik ve liberal toplumsal düzenini ve kadın-erkek eşitliğini kabul eden ve Yahudi düşmanlığı yapmayan kişilere Alman vatandaşlığı hakkı tanıyor.
ALMAN VATANDAŞI OLMAYAN 12 MİLYON GÖÇMEN VAR
Federal İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2022 yılı itibarıyla nüfusu 84,4 milyon olan Almanya’da 12 milyon civarında Alman vatandaşı olmayan göçmen yaşıyor. Bunların yaklaşık 5,3 milyonu en az 10 yıldır ülkede bulunuyor. yıllar. Yeni kanunla sağlanan çifte vatandaşlık hakkından en fazla Türk kökenlilerin yararlanması bekleniyor. Ülkede yaşayan 3 milyon Türk asıllının yaklaşık yarısı Alman vatandaşı. Varsayımlar, yaklaşık bir milyon Türk vatandaşının çifte vatandaşlık hakkına sahip olduğu yönünde.